Oleh Nadiah dalam Tutorial Arduino
Tahap Kesukaran : Baru Mula Belajar

Adakah anda seperti saya yang mempunyai sifat ingin tahu mengenai papan Arduino Uno? Saya beranggapan anda adalah seorang yang mempunyai semangat ingin tahu yang mendalam kepada dunia Arduino ini dan sepanjang anda melakukan projek berkaitan arduino ini, tak sepatutnya anda melepaskan peluang untuk menghasilkan papan Arduino Uno versi anda sendiri.

>> Baru rock !!! <<

Opppsss… Baru Maker kalau boleh buat papan Arduino Uno versi anda sendiri. Kami semestinya memahami sifat pelanggan kami yang inginkan cabaran serta sifat Do It Yourself kalian. Mungkin terdapat banyak sebab lain untuk membina litar papan Arduino Uno versi anda sendiri samaada di atas papan projek, stripboard atau mereka bentuk PCB anda sendiri. Kalau pelajar, mungkin guru mereka tak benarkan untuk menggunakan papan Arduino Uno yang dibeli di kedai dan perlu menggunakan atau mereka bentuk litar sendiri. Bagi Maker, mungkin mereka ingin merasa kepuasan dalam membuat papan Arduino Uno sendiri. Walau apapun sebabnya, baru ROCK kalau buat papan Arduino Uno versi anda sendiri.

>> Komponen Apa yang anda perlukan <<

Dalam tutorial membina papan Arduino Uno versi anda sendiri, antara komponen utama yang anda perlukan adalah :

>> Lukisan litar skematik menggunakan pensel <<

Bila kali terakhir anda menggunakan pensel? Seronok sebenarnya melukis menggunakan pensel ni.

>> Litar skematik menggunakan papan projek <<

Fail Fritzing : Arduino Uno Stand Alone.fzz

>> papan Arduino Uno Versi saya <<

Di bawah adalah gamabr papan Arduino Uno versi saya. Bagaimana pula dengan versi anda? Jangan lupa kongsikan dengan kami yer.

>> Selamat Mencuba <<

TINGGALKAN JAWAPAN BALAS ANDA

Sila masukkan ulasan anda!
Sila masukkan nama anda di sini