Cheat Sheet – Converter AC kepada DC Unregulated

Voltage Regulator

Cheat Sheet – Voltage Regulator

5V Voltage Regulator

3.3V Voltage Regulator

5V Linear Regulator – Menggunakan Voltage Regulator Jenis 7805

Litar skematik 5V linear regulator

Untuk nilai capacitor Ci dan Co pada litar skematik 5V linear regulator di atas, anda boleh memilih nilai capacitor anda sendiri seperti 0.1uF pada kedua dua Ci dan Co atau 10uF pada kedua dua Ci dan Co. Berapa nilainya tak begitu beberapa penting, yang pentingnya adalah kadar maksimum voltan yang boleh ditampung capacitor tersebut. Pastikan kadar voltan capacitor tersebut melebihi nilai input voltan dan output voltan. Biasakan untuk meggunakan heatsink bersama sama voltage regulator jenis 7805 ini bagi mengelakkan ianya menjadi terlalu panas.

Datasheet voltage regulator jenis 7805

Sedikit info penting yang anda perlu belajar baca dari datasheet 7805 adalah input voltage  dan maksimum current. Pastikan input voltage adalah di antara 7V hingga 20V dan maksimum current pula adalah 2.2A. Jika menggunakan pada kadar maksimum iaitu 20V dan 2.2A, pastikan anda menggunakan cip 7805 ini bersama sama heatsink yang besar dan dalam keadaan berhawa dingin tetapi ianya sangat tidak digalakkan.

Jika anda memerlukan penggunaan current melebihi 1A, kami mengesyorkan untuk guna voltage regulator jenis buck boost. Ia boleh mengalirkan arus setinggi 3A secara berterusan.

Dummy Load

Cheat Sheet Dummy Load

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here